Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

solianka-na-sylwestra


Składniki:

3 litry bulionu warzywnego lub na kości
40 dag gotowanego boczku
2 duże kiełbasy np. myśliwskiej lub podwawelskiej
garść suszonych grzybów, wcześniej moczonych
5 kiszonych ogórków
15 kaparów
15 zielonych oliwek
70 ml soku z ogórków kiszonych
2 czerwone cebule
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
szczypta majeranku
szczypta mielonej papryki
szczypta pieprzu
2 ząbki czosnku
opcjonalnie śmietana 18%

Przepis:

Boczek kroimy w niedużą kosteczkę i obsmażamy, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy na dużym ogniu aż boczek będzie chrupiący. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy jeszcze rozgnieciony czosnek i smażymy kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki dodajemy do bulionu, gotując na wolnym ogniu jeszcze 30 min. Wlewamy sok z ogórków, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę oraz pieprz do smaku. Dodajemy oliwki, kapary oraz kilka pokrojonych w kostkę ogórków i wszystko gotujemy ok. 10-15 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną. I powstajemy;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation