Kuchnia

Przystawki

Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa
Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa

Składniki na Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa:

1 kg mąki pszennej
2 saszetki suchych drożdży (każda po 7g)
2 łyżki cukru
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
1 kopiasta łyżka śmietany 18%

Nadzienie:

80 dag piersi z kurczaka
50 dag pieczarek
1 duży por lub dwa małe
20 dag sera żółtego gouda
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 opakowanie przyprawy do gyrosa (u mnie przyprawa tandori masala)
sól i pieprz
olej do smażenia
3 białka do smarowania pierożków




Przygotowanie Pieczonych pierożków z nadzieniem o smaku gyros.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju. Usmażone mięso odstawiamy. Pora kroimy w pół paseczki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa z pieczarkami podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody. Po odparowaniu wody do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, dokładnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Kiedy ciasto zmieni swoją objętość wówczas dzielimy je na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na bardzo cienki placek, z którego wykrawamy koła wielkości szklanki. Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Tak zrobione pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane pierożki pieczemy w piekarniku nagranym do temp. 185'C przez około 15 minut. Pierożki po upieczeniu powinny mieć złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Na zimno smakują równie wybornie jak na ciepło. Smacznego !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation