Kuchnia

rogaliki, babeczki, pączki

Muffiny jak pączki (doughnut muffins) | Moje Wypieki
Składniki na 9 sztuk:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mleka
Ponadto:

około 60 g masła, roztopionego
1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać przesiane suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinów* napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation