Inne

ciasta

Składniki:
– 80 g cukru,
– 100 g orzeszków ziemnych,
– 100 g pokruszonych biszkoptów,
– 2 jajka,
– 50 ml oleju,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
– 3 żółtka,
– 2 opakowania budyniu waniliowego,
– 5 łyżek cukru,
– 700 ml mleka,
– 100 g masła,
– 300 ml bitej śmietany.

Zaczynamy od ubicia bitej śmietany. Potem gotujemy 500 ml mleka, a resztę mleka mieszamy z proszkiem na budyń, żółtkami i cukrem. Następnie zdejmujemy budyń z ognia i mieszamy z mlekiem, cały czas gotując na małym ogniu aż do uzyskania gęstego kremu.

Masło roztapiamy w osobnym pojemniku i dodajemy łyżkami do masy. Ubijamy białka z połową cukru i osobno żółtka z drugą połową cukru (do tej połowy dodajemy olej, orzeszki, proszek do pieczenia i pokruszone biszkopty). Masę białkową dodajemy do masy z żółtek.
Blachę (o wymiarach 40×28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią masę żółtkową, którą pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gdy ciasto ostygnie, musimy przekroić je na dwie części. Na jedną połowę ciasta nakładamy krem z budyniu, dodajemy drugą część ciasta i na samą górę kładziemy bitą śmietanę (jeśli macie ochotę, do bitej śmietany można dodać jeden cukier waniliowy, żeby ciasto było słodsze).

Już tylko wystarczy posypać ciasto wiórkami czekoladowymi i wstawić do lodówki!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation