Kuchnia

Makarony, ryze, kasze

Jesienny makaron zapiekany w sosie dyniowym z mieloną wieprzowiną i fasolą:

Główne składniki

300 g makaronu penne
280 g dyniowego puree
500 g mielonej wieprzowiny
1 puszka czerwonej fasoli
250 ml bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
0,25 łyżeczki kuminu
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonego oregano
0,25 szklanki parmezanu
1 łyżka oleju kokosowego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, imbir, czosnek, mięso wieprzowe. Dodajemy pieprz i sól. Bulion mieszamy z puree dyniowy. Następnie przyprawiamy według smaku.

Gotujemy makaron w wodzie. Mięso wieprzowe łączymy z przygotowanym bulionem dyniowym. Dodajemy odsączona fasolę z puszki i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy szpatułką. Zdejmujemy patelnię z ognia. Całość posypujemy startym parmezanem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy danie na około 20 minut. Gotowe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation