Kuchnia

Przepisy na ciasta i ciasteczka

trufle włoskie

180 g czekolady gorzkiej 70% kakao

40 g masła

2 łyżki stołowe likieru amaretto

4 łyżki stołowe cukru pudru

50 g mielonych migdałów


Do dekoracji:

50 g startej czekolady

10 g mielonych migdałów

Przygotowanie

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą), cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa, dodać likier, dalej mieszając.
Dodać masło i nadal mieszać, aż się całe roztopi. Dosypać cukier puder i migdały, wymieszać.
Odstawić masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, by można było z niej formować kulki. Utoczyć kulki (mi wyszło 20).
Wysypać na deskę zmieloną czekoladę, migdały, ewentualnie cukier puder i obtaczać w nich czekoladowe trufle. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation