Kuchnia

fit

Babeczki fasolowe z mikrofali

Składniki (na 5 sztuk):
140 g fasoli (namoczonej i ugotowanej lub z puszki, u mnie biała)
1 jajko + białko
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki granulowanego mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodzidło ( np. 2 łyżki fruktozy; u mnie stewia)
Opcjonalnie:
cynamon, kakao, rodzynki, orzechy, czekolada itp...

Fasolę miksujemy na gładką masę i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.
Silikonowe foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości uzyskaną masą i wstawiamy na 1.5 minuty do mikrofali o wysokiej mocy (ostrożnie- zbyt długie mikrofalowanie powoduje suchość i kruchość babeczki).
Wyciągamy z papilotek, studzimy i jemy :) Swój przydział zjadłam z serkiem wiejskim, natomiast moja Mama z dżemem, a zakładam, że z owocami musi smakować równie wyśmienicie.

Wartość kaloryczna: ok. 70 kcal/szt
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation