Kuchnia

kolacja

Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem

ciasto serowe:

30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
> 3 jajka XL
> 5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)


farsz szpinakowy:

150 g świeżego szpinaku
> 2 łyżki masła
> 1/2 kosztki sera typu feta
> 5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
> 1 cebula
> wegeta, majeranek
> 2 piersi z kurczaka
> sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra


Przygotowanie ciasta:

żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem.

Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić).

Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.


Przygotowanie farszu szpinakowego:

na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.

Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.

Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut.
Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation