Kuchnia

Przepisy

Moje Wypieki | Bananowe pączusie



Pyszne i szybkie pączusie z dodatkiem pokrojonych w plasterki bananów. Wilgotne od owoców, ale nie nasiąkające tłuszczem. Szybkość przygotowania to ich duża zaleta; są bez dodatku drożdży więc nie trzeba czekać na ich wyrośnięcie, za to wspaniale napuszają się w gorącym tłuszczu. Podałam je oprószone cukrem pudrem, ale wielbiciele bananów może zachcą obtoczyć je w cukrze cynamonowym a może polać sosem czekoladowym? :-)

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej
2 duże jajka
170 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki)

Ponadto:

4 banany, pokrojone w plasterki
cukier puder, do obtoczenia
olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem, do połączenia. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek. Dodać pokrojone w plasterki banany, wymieszać do ich przykrycia ciastem.

Smażyć w głębokim tłuszczu nabierając łyżką (maczaną uprzednio w oleju) porcje ciasta (1 pączek = 1 pełna łyżka), jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze pudrze i układać na paterze
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation