Kuchnia

CIASTA

Pijana Śliwka | Moje Wypieki
Pijana śliwka to ciasto przekładane z kremem z nutelli, powidłami śliwkowymi i najważniejsze - z dużą ilością suszonych śliwek namoczonych w rumie. Idealne na święta Bożego Narodzenia lub później na noc sylwestrową! Familjne, podzielne, podawane w postacji zgrabnych kostek ciasta udekorowanych domowymi śliwkami w czekoladzie. Smakuje wybornie, prezentuje się z gracją i uzależnia - nie można przestać jeść ;-).




Śliwki w rumie:

500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
250 ml ciemnego rumu
Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie wsiąknie w śliwki - odlać go a śliwki osuszyć).

Składniki na kakaowe blaty:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Nasączenie:

100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody)
3 łyżki rumu
Wymieszać.

Krem z nutellą i śliwkami:

250 g masła, w temperaturze pokojowej
400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
125 g serka mascarpone, schłodzonego
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu.

Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać.

Ponadto:

3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:

120 g deserowej czekolady, posiekanej
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie:

Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Na powidła wyłożyć kremową masę z nutelli i śliwek, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić.

Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty, udekorować dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie. Dodatkowo na wierzch zrobiłam paseczki z roztopionej czekolady wyciśnięte z rękawa cukierniczego.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation