Kuchnia

Coś na ząb

Zapiekanka makaronowa gyros

Składniki:
na naczynie żaroodporne o wielkości 30 cm x 20 cm (ok. 3-5 porcji)

300 g makaronu świderki lub penne
podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
2-3 łyżki przyprawy gyros (kupnej lub domowej)
5 ogórków konserwowych średniej wielkości (mogą być też kiszone)
5-6 płatów papryki konserwowej (objętościowo tyle co ogórka)
mała puszka kukurydzy (200g)
100-150 g sera żółtego

sos:
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
1-2 ząbki czosnku

dodatkowo:
1 łyżka oleju


Pierś z kurczaka kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, posypuję dość obficie przyprawą gyros i odstawiam pod przykryciem na 30 minut (spokojnie można na dłużej lub na całą noc). Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedzam. Cebulę, paprykę oraz ogórki kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, a kukurydzę odsączam z zalewy. Na niewielkiej ilości oleju (1 łyżka) smażę na złocisto cebulę oraz pierś z kurczaka.
W osobnej miseczce łączę majonez, ketchup oraz śmietanę z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Składanie zapiekanki:
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie masłem. Na dnie układam warstwę makaronu, polewam ją 1/3 częścią sosu i posypuję 1/3 ilości sera. Następnie wykładam warstwę kurczaka oraz cebuli, ponownie polewam 1/3 częścią sosu i posypuję 1/3 częścią sera. Teraz wykładam warstwę warzyw, na której rozprowadzam pozostały sos. Wierzch zapiekanki posypuję jeszcze żółtym serem. Całość wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 30 minut. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation