Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Chocolate Muffin Blog: Drożdżowa strucla orzechowa
Składniki:
24 g drożdży
3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
80 g miękkiego masła w kawałkach
5 łyżek cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Kruszonka:
70 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.

Nadzienie:
300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich)
100 ml śmietany kremówki
90 g miodu
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 białko
Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation