Kuchnia

Breakfast

BRUSCHETTA Z POMIDORKAMI
Składniki na 4 porcje:
Pomidorki confit:

4 garście pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
1 szczypta soli
½ łyżeczki cukru
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano

Bruschetta:

8 kromek chleba np. żytniego wiejskiego
1 ząbek czosnku
200 g sera typu włoskiego
1 łyżeczka siekanego szczypiorku
1 łyżeczka świeżej mięty
1 łyżeczka świeżej bazylii


Sposób przygotowania:
Pomidorki confit:

Rozgrzej piekarnik do 100 ° C.
Wyłóż blachę do pieczenia namoczonym w wodzie i wyciśnięty pergaminem.
Rozłóż pomidory na blaszce, skrop oliwą, dodaj sprasowany czosnek, oprósz solą, cukrem i oregano.
Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut.

Bruschetta:

Rozgrzej grilla lub suchą patelnię.
Natrzyj z obu stron kromki chleba czosnkiem i ułóż je na grillu.
Grilluj tosty około 2 minuty z każdej strony (lub do pożądanej chrupkości).
Zdejmij bruschetty z grilla, na każdej kromce lekko rozsmaruj ser, połóż porcję pomidorków i posyp ziołami. Smacznego!


Wartości odżywcze 1 porcji (2 kromki):
Wartość kaloryczna: 271,2 kcal
Białka: 14,2 g
Tłuszcze: 7,7 g
Węglowodany: 43,1 g

Uwagi:
Przygotuj większą ilość pomidorków, a niewykorzystane nabij na wykałaczki. Takie mini szaszłyczki możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść jako przekąska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation