Kuchnia

Zapiekanki

ZAPIEKANKA Z JAJEK I ZIEMNIAKÓW


Główne składniki

ok. 15 młodych ziemniaków
5 zielonych szparagów
8 pomidorków koktajlowych
6 jaj
1/3 pęczka dymki
garść listków świeżej mięty
sól
pieprz
masło i olej do smażenia

Opis przygotowania:

Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 12 minut) i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (o średnicy 20 cm) rozgrzej trochę masła i oleju, po czym wrzuć ziemniaki. Smaż, aż zaczną się rumienić.

Posiekaj dymkę i miętę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Jajka rozbełtaj w misce, dodaj dymkę, miętę, sól i pieprz. Wymieszaj.

Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi na mniejsze kawałki i dorzuć na patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty.

Dodaj do jajek pomidorki koktajlowe, wlej całość na patelnię i wymieszaj.

Smaż omlet kilka minut, aż zetnie się od spodu i na krańcach (do momentu, kiedy będzie można łopatką oddzielić go od ścianek patelni).

Wstaw do piekarnika pod górny grill i piecz, aż góra omletu ładnie się zetnie (ok. 8 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation