Kuchnia

kuchnia

Rolada serowaSkładniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.

Rolada serowa II

Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

Rolada serowa II

Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.

Rolada serowa II

Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.

Rolada serowa II

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation