Wnętrza

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Byczki

Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk)

Ciasto

1,5 kg ziemniaków
ok. 500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz

450 g ugotowanego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym)
450 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)

W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.

Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.

Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.

Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.

Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu.


http://zjemto.blox.pl/2015/01/Byczki-z-miesem-i-grzybami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation