Kuchnia

kuchniaa

Ciasto Aniołek - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
Ciasto:
4 szkl mąki pszennej
2 jaja
¾ szklanki kwaśnej śmietany
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 szkl mleka
¾ margaryny
¾ szklanki cukru
1 szklanki śmietany 18% lub 12%
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy

Dodatkowo:
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Aniołek

1. Ciasto:
Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10-15 minut w 180*C, placki nie powinny się zbyt zrumienić.
2. Masa:
Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem i margaryną.
Śmietanę rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając
3. Wykonanie:
Gorącą masą przekładać placki, posmarować wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation