Kuchnia

Pięknie podane

Sernik z pierniczkami - przepis Marty
Składniki na czekoladowy spód (tortownica o średnicy 21 cm):
75 g masła
20 g kakao
130 g mąki pszennej
65 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
szczypta soli himalajskiej Kamis
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając i wyrównując łyżką. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

3 łyżki powideł śliwkowych
Całkowicie przestudzony spód wysmarować powidłami.

Składniki na serową masę:

500 g twarogu półtłustego
2 jajka (wielkość L)
220 g śmietanki kremówki 30%
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis
100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 C (góra-dół). Twaróg dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać jajka, kremówkę, cukry, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na ostudzony spód wysmarowany powidłami. Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Wierzch posypać kruszonką i piec przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Składniki na kruszonkę:

75 g masła
20 g kakao
130 g mąki pszennej
1 szczypta cynamonu Kamis
65 g cukru trzcinowego
Całość dokładnie rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation