Kuchnia

Kuchnia

Rosół domowy
Ugotowanie rosołu wydaje się takie proste. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, jarzyny dolać trochę wody, pogotować i danie gotowe. A jednak, żeby powstał pyszny domowy bulion potrzeba czegoś więcej, potrzebna jest jakaś magia, spokój i czas… Rosół zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem, specjalnie gotowany podczas choroby, z troską podawany przez rodziców jako panaceum na całe zło. Ciągle próbuję ugotować rosół taki jaki przyrządza mój tata, wciąż jednak czegoś w nim brakuje, pewnie szeptam nie te zaklęcia:- )


Składniki:
· 1 – 1 ½ kg mieszanego mięsa (kura, indyk, wołowina lub cielęcina)
· szczypta kminku
· 4 ziarna ziela angielskiego
· 10 ziaren czarnego pieprzu
· 2 cm kawałek imbiru
· 1 liść laurowy
· 2 suszone grzybki
· sól
· 1 cebula opieczona nad ogniem
· 1 por
· 2 marchewki
· kawałek selera
· kawałek włoskiej kapusty
· 1 pietruszka
· 3 ząbki czosnku
· 3 gałązki natki pietruszki
· 1 gałązka (lub 1 łyżeczka suszonego) lubczyku

Mięso starannie umyć, osuszyć natrzeć solą. Duży garnek napełnić zimna wodą(ok. 4 l), włożyć mięso i gotować na małym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny usunąć je. Dodać do wywaru przyprawy (kminek, ziele angielskie, pieprz, imbir, liść laurowy, suszone grzyby), gotować 1 -1 ½ godziny. Kiedy mięso zacznie mięknąć dodać resztę warzyw i gotować do ich miękkości. Jeśli to konieczne rosół doprawić solą.
Rosół podawać z makaronem, posypany natką pietruszki.

Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation