Kuchnia

Serniki, serniczki

Warstwowy sernik na zimno - Najsmaczniejsze.pl

Składniki (forma o średnicy 18 cm):
Spód ciasta:

80 g herbatników
50 g masła, rozpuszczonego
Kolorowe warstwy:

300 ml śmietanki 30%
300 g twarogu (np. mielony z wiaderka)
3 galaretki w różnych smakach (u mnie smak poziomki, owoców leśnych i cytryny)
3×100 ml przegotowanej, gorącej wody
50 g cukru pudru
Sernik na zimno

Przygotowanie:
Spód ciasta: Herbatniki zgnieć na drobne okruszki, następnie dodaj do nich roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Rozkruszone herbatniki wyrównaj na spodzie dociskając łyżką. Foremkę wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Kolorowe warstwy: W trzech miseczkach rozpuść w gorącej wodzie kolorowe galaretki (według mojej propozycji, albo według swoich potrzeb) i pozostaw do przestygnięcia (uważaj, aby nie stężały). Śmietankę zmiksuj razem z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na trzy równe części. Do każdej miseczki wlej płynna galaretkę i dokładnie wymieszaj.

Wylej pierwszą kolorową warstwę na schłodzone herbatniki i wstaw do zamrażalnika (w ten sposób, masa szybko się zetnie). Następnie delikatnie przelej kolejną warstwę i ponownie wstaw do zamrażalnika. Po kilkunastu minutach przelej kolejną (ostatnią) warstwę sernikowej masy.
Sernik na zimno możesz wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika, a następnie ciasto przełóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Po całkowitym stężeniu, zdejmij delikatnie obręcz foremki, a sernik na zimno przełóż na talerz. Całość udekoruj owocami leśnymi (lub innymi ulubionymi).
Sernik na zimno przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation