Kuchnia

CIASTA

picante-jalapeno.blogspot.com: Tarta z musem pomarańczowym

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 jajko
1 żółtko
1 kostka masła (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
500ml soku pomarańczowego (wyciskanego)
1 budyń śmietankowy
1 galaretka pomarańczowa
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
kilka bez do dekoracji

Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem foremkę do tarty (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-30 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Około pół szklanki soku pomarańczowego odlewamy i rozrabiamy w nim budyń. Pozostały sok zagotowujemy. Do gotującego się soku dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy. Gdy budyń zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Chłodny krem pomarańczowy przekładamy na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego. Wierzch dekorujemy bezami (robimy to tuż przed podaniem, gdy zostawiamy bezy na tarcie np. na noc, bezy namiękną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation