Kuchnia

Kuchenne dodatki

Domowy sos karmelowy



Składniki na 1 porcję sosu (150 ml):

1/2 szklanki cukru

2 łyżki wody

1 łyżka miękkiego masła

100 ml śmietanki kremówki

szczypta soli



Przygotować wszystkie składniki. W rondelku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem i umieścić na palniku, który ustawiamy na najmocniejsze grzanie. Podgrzewać tak długo, aż cukier osiągnie ciemno-złoty kolor. Zdjąć z palnika od razu dodać śmietankę, masło oraz szczyptę soli i mieszać rózgą kuchenną, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję. Wrócić z rondelkiem na palnik (ustawiony na średnią moc) i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund. Przelać do słoiczka, zakręcić.

Podawać na ciepło lub po wystudzeniu do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce.

Uwaga: Używam płyty indukcyjnej, przygotowanie karmelu zajmuje 3-4 minuty. Na innych kuchenkach zajmie to chwilę dłużej :) W lodówce sos zgęstnieje-żeby znów osiągnął bardziej płynną konsystencję trzeba go ogrzać do temp. pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation