Kuchnia

Kuchnia, gotowanie

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy z białą czekoladą (na zimno)
składniki na formę o średnicy 25 cm,
około 18 porcji

na spód

okrągłe biszkopty
100g białej czekolady
4 łyżki śmietanki
około 200 g truskawek

na masę serową:

330 g oszypułkowanych truskawek, zmiksowanych na puree
500 g sera twarogowego
250 g sera mascarpone
100 g czekolady
40 ml śmietanki słodkiej, 36 % tłuszczu
120 g cukru
30 g cukru waniliowego
25 g żelatyny, rozpuszczonej w
100 ml wrzącej wody

na piankę truskawkową:

400 g słodzonego mleka skondensowanego w puszce
300 ml śmietanki słodkiej, 36 % tłuszczu
200 g zmiksowanych truskawek
24 g żelatyny
100 g gorącej wody

dekoracja, opcjonalnie:

100 ml śmietanki
ok. 5 cukierków Michałki (białych), pokruszonych



Przygotowanie

I. Spód

1. Na dno formy o średnicy 25 cm wykładamy kawałek papieru do pieczenia. Na papier wykładamy biszkopty, jeden obok drugiego.
2. Białą czekoladę łamiemy na drobno nad garneczkiem żaroodpornym, wkładamy do niego małe kawałki i zalewamy śmietanką. Rozpuszczamy podgrzewając na wolnym płomieniu, cały czas mieszająć. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Miksujemy składniki.
3. Rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą polewamy biszkopty. Po czym formę wstawiamy do lodówki a w międzyczasie przygotowujemy masę serową.

II. Masa serowa

4. Twaróg mielimy na gładko, najlepiej blenderem. Łączymy z cukrem i mascarpone.
5. Do masy serowej wlewamy zmiksowane truskawki. Łączymy mikserem.
6. Czekoladę białą łamiemy w kosteczkę, wrzucamy do garneczka o mocnym dnie, łączymy ze śmietanką i rozpuszczamy, podgrzewając na bardzo wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu lekko studzimy i łączymy czekoladę z masą serową.
7. Do masy wsypujemy cukier, dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy składniki.
8. Żelatynę wsypujemy do garneczka, zalewamy gorącą wodą (100 ml) i cały czas mieszając, rozpuszczamy na średnim płomieniu. Nie gotujemy. Jak tylko pozbędziemy się grudek, hartujemy masę serową- czyli do garneczka z żelatyną dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy do całkowitego, jednolitego połączenia. Dzięki zahartowaniu masy żelatyna nie jest wyczuwalna w sernikach na zimno i mamy stuprocentową pewność że nie ma w nich żadnych grudek.
9. Żelatynę łączymy z masą, miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na przygotowane truskawki wyłożone na biszkoptach. Formę z sernikiem wstawiamy do lodówki na minimum 4-6 h.

III. Pianka truskawkowa

10. Jak tylko stężeje sernik, schłodzoną śmietankę ubijamy na gęsto mikserem, najlepiej na średnich obrotach, cały czas obserwując jej konsystencję. Po czym do ubitej śmietanki wlewamy mleko skondensowane i miksujemy tylko do połączenia.
11. Z masą śmietanowo-mleczną łączymy truskawki i ponownie miksujemy. Masa będzie wydawała się dosyć wodnista ale taka ma być.
12. Przygotowujemy żelatynę. Wsypujemy proszek do garneczka, zalewamy gorącą wodą (100 ml) i cały czas mieszając, rozpuszczamy na średnim płomieniu. Nie gotujemy. Jak tylko pozbędziemy się grudek, hartujemy masę truskawkowo, dokładnie w taki sam sposób, jak to było z masą sernikową. Do garneczka z żelatyną dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy do całkowitego, jednolitego połączenia. Resztę łączymy z masą truskawkową i miksujemy na najwyższych obrotach. Masę piankową wylewamy na stężały sernik. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę do lodówki na minimum 4h.
13. Przed podaniem możemy udekorować nasz sernik bitą śmietaną wyciśnietą ozdobną końcówką szprycy cukierniczej a boki ozdobić rozdrobnionymi cukierkami "Michałki''.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation