Kuchnia

kuchnia

Jednogarnkowy makaron z cukinią i pieczarkami | simple vegan

Składniki (2 porcje):

140 g makaronu spaghetti;
300 g pieczarek;
1 cukinia;
4 łyżki mrożonego groszku;
1 ząbek czosnku;
2 łyżki śmietany (użyłam ryżowej);
sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki, cząber, gałka muszkatołowa – do smaku.

Przygotowanie:

Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć, odkroić końce i posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Umieścić w garnku wszystkie składniki i zalać dwiema szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym gotować całość około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli woda w całości nie odparuje można makaron szybko odcedzić. Odłożyć dwie łyżki płynu do zahartowania śmietany. Potrzebną porcję wymieszać z wodą i wlać do makaronu. Dokładnie wymieszać i od razu podawać. Posypać szczypiorkiem lub świeżymi ziołami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation