Inne

CIASTA

Ciasto 3 Bit

Składniki na blaszkę 26x26cm:

6 małych opakowań herbatników maślanych

Na masę krówkową:
puszka mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

Na masę budyniową:
1 margaryna
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
3 łyżki cukru

Na masę śmietanową:
0,5 l śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Masa krówkowa: mleko skondensowane gotujemy 2 godziny (gotową masę również musimy chwilę potrzymać we wrzątku, żeby lepiej się rozsmarowała). Na kwadratową tortownicę wykładamy herbatniki i na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę z mleka skondensowanego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i odkładamy do ostygnięcia.
Masa budyniowa: budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, po kilku minutach lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy razem. Wykładamy na herbatniki.
Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zmiękną. Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą. Lekkie i smaczne!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation