Kuchnia
ciasta
Karpatka | Moje Wypieki
Składniki na ciasto parzone (2 blaty):
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek (rozmiar M)
Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest oddzielić papier od upieczonego już ciasta; lubię tutaj używać matę teflonową przyciętą do rozmiaru formy). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka (750 ml)
130 g drobnego cukru do wypieków
1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego cukru do wypieków
Ponadto:
cukier puder do oprószenia
Zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Po zagotowaniu przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu), odłożyć do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia.
Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: Przepis został zmieniony w dniu 6/01/2015. Poprzedni 'stary' przepis na Waszą wypróbowaną karpatkę można znaleźć tutaj.
Smacznego :-).
MA==