Kuchnia

ciasta

ciasto z truskawkami
Składniki:
około 400g podłużnych biszkoptów
800g truskawek umytych i obranych
1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego
1 galaretka truskawkowa

1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą.

2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.

3. Truskawki pokroić na plastry.

4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.

6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego).

7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki.

8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation