Kuchnia

potrawy

Rustykalny pasztet wegański

SKŁADNIKI

200 g białej fasoli
100 g upieczonej dyni (poza sezonem można użyć dyni mrożonej lub batatów)
4 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki siemienia lnianego
1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody

PRZYPRAWY:
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

Suchą fasolę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 3 cm ponad poziom fasoli) i odstawić na noc lub na 12 godzin do namoczenia.
Namoczoną fasolę gotować w tej samej wodzie pod przykryciem przez ok. 2 i 1/2 godziny, do czasu aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania dodać pół łyżeczki soli. Po ostudzeniu odcedzić (otrzymamy 500 g fasoli).
Trzy łyżki siemienia lnianego wsypać do garnuszka, zalać mlekiem roślinnym lub wodą i odstawić na minimum pół godziny, następnie gotować przez ok. 10 minut na malutkim ogniu co chwilę mieszając.
Upieczoną dynię odcisnąć - jeśli jest konieczność - z nadmiaru wody (batatów nie trzeba odsączać). Rozgnieść widelcem.
Odcedzoną fasolę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym blenderem lub rozgnieść praską do ziemniaków. Dodać dynię, siemię lniane, mielone migdały i przyprawy. Wymieszać.
Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonych migdałów. Wyłożyć masę, uklepać, posypać pozostałą łyżką siemienia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 60 minut. Kroić po ostudzeniu.

PROPOZYCJA PODANIA
Pasztet można podawać nie tylko na chlebie. Plasterki pasztetu można kłaść na liściu sałaty, przykryć plasterkiem pomidora, cebuli, doprawić solą, pieprzem, posypać szczypiorkiem, opcjonalnie dodać kleks śmietany (dowolnej, może być roślinna) lub jogurtu greckiego. Zawinąć w roladkę i zawiązać szczypiorkiem, ułożyć na półmisku.

WSKAZÓWKI:
Zamiast fasoli można użyć ciecierzycy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation