Inne

CIEKAWOSTKI

Kule do kąpieli

Potrzebujemy:

* 200 g sody spożywczej,
* 100 g kwasku cytrynowego,
* 40 g pełnego mleka w proszku,
* 10 g oleju do wyboru: migdałowego, arganowego, z pestek winogron, z awokado, babassu,
* 30 g tłuszczu stałego: kokosowego, palmowego, masła kakaowego, jojoba,
* kilka kropel olejku eterycznego,
* odrobina suszu, przyprawy, skórki z cytrusów
* foremki najlepiej silikonowe,
* barwniki spożywcze, jeżeli chcemy nadać kolor naszym kulkom.

Wsypujemy sodę, kwasek i mleko w proszku do miski. Mieszamy dokładnie, rękoma lub łyżką. Jeśli któryś ze składników nam się zbryli należy rozetrzeć go palcami.
Pamiętajcie o tym, że wszelkie ranki i zadrapania na dłoniach potraktowane kwaskiem i sodą będą okropnie piec. W takim przypadku zakładamy lateksowe rękawiczki i dopiero wtedy działamy.


Olejek z pestek winogron wlewamy do szklanki z tłuszczem stałym. Wszystko razem wstawiamy na chwilkę do mikrofali lub umieszczamy w misce z gorącą wodą. Czekamy, aż mieszanka uzyska jednolitą płynną konsystencję.


Bardzo powoli wlewamy olejki do naszej mieszanki i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Tłuszcze będą powodowały, że masa zacznie się pienić. Trzeba ją wtedy przyklepać dłonią lub po prostu szybciej mieszać, nie dopuszczając do musowania. W ten sposób łączymy składniki suche z tłuszczami.

Do gotowej masy dodajemy odrobinę wybranego olejku eterycznego, wedle uznania. Możemy też dodać susz lub barwnik spożywczy. Gotowa masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, który łatwo daje się formować w dłoniach. Jeśli tak nie jest, możemy lekko zwilżyć dłonie wodą i szybko ugnieść nimi masę. Masę formujemy w kulki i układamy na folii spożywczej lub uklepujemy w foremkach. Czekamy aż wyschną, jeśli ma to być podarunek to pakujemy w ozdobną folię. Gdy zatrzymujemy kule do własnego użytku to wkładamy je do eleganckiego pudełeczka lub woreczka i używamy do kąpieli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation