Architektura

kuchnia

Ciasto drożdżowe z serem
Składniki (na dwie formy keksówki 10 cm x 25 cm):

Składniki ciasta:

3 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka ciepłego mleka
100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
10 g suchych drożdży
2 jajka
1/3 szklanki cukru


Podane składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto (początkowo wlać ok. 3/4 szklanki mleka i ewentualnie dodać resztę pod koniec wyrabiania, jeżeli będzie taka potrzeba). Gotowe ciasto nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 45 minut.

Masa serowa:

500 g twarogu półtłustego
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru

Ser zmielić (ja użyłam blendera) i połączyć z pozostałymi składnikami.

Kruszonka + 2 łyżki mleka do smarowania

3 łyżki cukru
3 łyżki masła
6 łyżek mąki

Składniki rozcierać rękami aż do połączenia i powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy. Każdą rozwałkować i wyłożyć na niej połowę masy serowej.
Ciasto zwinąć w rulon i umieścić w formie (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem).
Wierzch ciast posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation