Kuchnia

kulinaria

RURKI Z KREMEM.

Porcja na 42 rurki:

Ciasto - źródło

500 g mąki,
250 g masła,
250 g kwaśnej śmietany,
szczypta soli

Krem - inspiracja

325 ml śmietanki kremowej 30%,
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z limonki
sok z limonki

Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce - przynajmniej przez godzinę. Następnie cienko rozwałkować lekko podsypując mąkę i pociąć na długie paski. Paski nawijać na rurki posmarowane masłem. Każdą rurkę obtoczyć z jednej strony w cukrze. Piec w temp. 220 stopni ok. 15 minut. Ostudzić.
Krem: śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmiksować z mascarpone oraz skórką i sokiem z limonki. Kremem napełniać rurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation