Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY BUDYŃ Z CHIA

Deser jest całkowicie bezglutenowy, nie zawiera tłuszczu, soi ani białego cukru. Nie wymaga pieczenia ani gotowania. Ten deser okazał się dla naszej rodziny świetnym rozwiązaniem także na popołudniową przekąskę. Po pierwsze dlatego, że można go przygotować nawet dzień wcześniej, po drugie to idealna, super zdrowa przekąska zaraz po powrocie ze szkoły i pracy, kiedy każdy wpada do domu głodny. Budyń doskonale zaspokaja apetyt, także na słodkie.

SKŁADNIKI na 2 porcje

1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki z czubem nasionek chia

1 łyżka miodu

2 łyżki niesłodzonego kakao

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do posypania siekane pistacje, mogą być też inne orzechy.

Połowę porcji nasionek chia zmielić w młynku do kawy na „mączkę”. Do miski włożyć całe ziarenka chia i „mączkę”. Zalać mlekiem migdałowym, dodać miód, wanilię i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do kubeczków, w których będzie podawany budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypać siekanymi pistacjami i zajadać się:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation