Kuchnia

pieczywo

Bułeczki maślane z kruszonką

Składniki:

Rozczyn:

20 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki



550 g mąki pszennej typ 650
320 ml maślanki naturalnej o temp. pokojowej
jajko
50 g rozpuszczonego masła
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki soli


jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania

Kruszonka:

50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki drobnego cukru











Przygotowujemy rozczyn. Do małej miseczki wkładamy drożdże, wsypujemy cukier i mąkę i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej maślankę, rozmieszane jajko, miód i wsypujemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez kilka minut. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca aby ciasto podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 godziny.

Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat. Dzielimy na 9 równych części. Z każdej formujemy okrągłą, ładną bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.

Bułeczki pozostawiamy na 20-30 minut aby podrosły.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wkładamy pokrojone w małe kawałki masło. Zagniatamy kruszonkę poprzez rozcieranie masła palcami.

Smarujemy rozmieszanym z mlekiem jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation