Kuchnia

jedzonko

Mania Gotowania: Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem

Składniki:
Ciasto:

250 ml mleka
1 jajko
około 120 g mąki pszennej
½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki skórki otartej z ½ pomarańczy


Nadzienie:

około 200 g chudego twarogu
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego


Sos pomarańczowy:

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
30 g masła
30 g cukru trzcinowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem.

Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.
Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej paleni, nasmarowanej niewielką ilością oliwy lub oleju.

Naleśniki studzimy.
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy cukry i mieszamy.

Na suchej, rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do karmelu sok oraz skórkę z pomarańczy, ewentualnie również likier. Podsmażamy około 2-3 minuty mieszając cały czas. Sos powinien lekko zgęstnieć

Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron, tak aby pokryły się sosem.


Przekładamy naleśniki na talerz, nakładamy twaróg i składamy w trójkąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation