Uroda

kuchnia

Jest Smak: Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo
mały ząbek czosnku
1 dojrzałe awokado
łyżeczka soku z cytryny
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka oliwy extra vergine
3 łyżki listków kolendry lub rzeżuchy + do dekoracji ( u mnie natka pietruszki)




Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka obrać i posiekać w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę i od razu skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać z czosnkiem i jajkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać majonez, oliwę i kolendrę (lub natkę pietruszki) i całość jeszcze raz wymieszać (część pasty można rozetrzeć widelcem). Podawać z ulubionym PIECZYWEM.
Składniki:
łyżka mielonej gorczycy*
łyżka imbiru
0,5 łyżki sproszkowanej ostrej papryki
0,5 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli morskiej
3 pokruszone liście laurowe
0,5 łyżeczki cynamonu
łyżka czarnego pieprzu


*mielonej gorczycy też czasami nie sposób kupić, zatem ziarenka rozgniotłam między dwoma kawałkami folii za pomocą rondla – jeżeli posiadacie moździerz przy jego pomocy będzie zdecydowanie łatwiej podobnie jak przy rozdrabnianiu listków laurowych


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation