Kuchnia

przetwory

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym – iMadzik
Marchewka w sosie słodko-kwaśnym
Najlepsza marchewka jaką jadłam ever!
Wyśmienity dodatek do dań obiadowych. Przepis dostałam od świetnej Pani Domu, która raczyła nas swoimi specjałami przy każdej wizycie w Jej domu. Pani Basiu…… dziękuję!

Składniki
Porcja na 7 słoików 300 ml
marchewka, 1,5 kg
papryka czerwona, 1 szt
cebula, 1 szt (duża)
przecier pomidorowy, 190
keczup, 200 g (u mnie Włocławek)
cukier, 1 szklanka
sól, 1 łyżka
pieprz, 0,5 łyżeczki
olej, 0,5 szklanki
ocet, 0,5 szklanki
Wykonanie
Słoiki wyparzamy i osuszamy.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
Gotujemy al’dente ok 10-15 min. Odcedzamy.
Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka dodajemy ocet, olej, keczup, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, pokrojoną paprykę i cebulę. Zagotowujemy.
Następnie dodajemy ugotowaną marchew. Całość mieszamy i gotujemy razem ok 5 min.
Gorącą marchew przekładamy do słoików. Dobrze zakręcamy.
Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i do zimnego urządzenia wstawiamy weki tak, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Włączamy piekarnik na 120 st. C, góra – dół i od momentu osiągnięcia temperatury liczymy czas 20 minut. Po wyznaczonym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki na ok. 15 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation