Kuchnia

desery

Oponki z serem białym

- przepis wypróbowany przez lata:Składniki:

pół kg mąki
pół kg sera białego (tłustego)
pół szklanki cukru
4 żółtka
szklanka śmietany
łyżka sody
kieliszek spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia oponek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, ser zmielić w maszynce 2 razy albo przecisnąć przez praskę. Do mąki dodać ser oraz pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto. Wałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać koła, w środku np. kieliszkiem wycinać mniejsze kółka. Oponki smażyć na złoty kolor na oleju z obydwu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation