Kuchnia

spiżarnia

Pieczona papryka w oleju

Składniki:
1 kg czerwonej papryki
0,5 l oleju lub oliwy
sok z 2 cytryn
6 ziaren pieprzu
gałązka świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, estragon)
3 ząbki czosnku

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Umyte papryki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok pół godziny, aż skórka na papryce się przypali i pojawią się na niej bąble.
Wyjąć paprykę z piekarnika, włożyć do większego naczynia i przykryć, odstawić do ostygnięcia.
Wystudzoną paprykę obrać i usunąć nasiona.
Zalać sokiem cytrynowym i odstawić na cały dzień do lodówki.
Zamarynowane papryki wyjąć i ciasno poukładać w wysterylizowanych słoikach.
Do soku, który został z papryk dodać olej lub oliwę, włożyć pieprz, dobrze wymieszać, przelać do garnka i mocno podgrzać (do temp. 80°C), ale nie gotować!
Gorącym olejem bardzo ostrożnie zalać paprykę w słoikach, dodać po gałązce ziół oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mocno zamknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation