Kuchnia

spiżarnia

Domowy sos do spagetti - Przepis na domowy sos do spagetti - MojeGotowanie.pl

Składniki

3 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej (może być pół na pół z zieloną)
5 cebul
7 ząbków czosnku
1/4 szklanki świeżej bazylii
1/2 szklanki szczypioru
3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Pomidory sparzyć gorącą wodą, następnie obrać ze skórki, usunąć twardą część przy szypułce i pokroić w przypadkowe kawałki. Tak przygotowane pomidory wrzucić do garnka i gotować ok. 40 min. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i dalej gotujemy. Paprykę, cebulę i szczypior pokroić w kostkę i dodać do pomidorów, dodać sól i wymieszać. Można też wszystkie składniki gotować i zmiksować razem w zależności od upodobań - ja lubię kawałki warzyw w sosie. Gotujemy do otrzymania preferowanej gęstości sosu. Posiekać listki bazylii, wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Sos wlać w wyparzone słoiki i pasteryzować ok. 30 minut. Odłożyć do góry dnem do ostygnięcia. Podana ilość składników starczy na ok. 6 słoików 0,5l. Podawać z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego lub kiełbasą pokrojoną w kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation