Święta i uroczystości

wielkanoc

Kiełbasa pieczona z cebulą w pysznym sosie
Składniki na kiełbasa pieczona z cebulą w pysznym sosie
3/4 kg białej surowej kiełbasy
1/2 białej cebuli
2/3 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
kilka gałązek świeżego majeranku (można zastąpić 1 łyżką suszonego)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania kiełbasa pieczona z cebulą w pysznym sosie
Reklama


Kiełbasę włóż do garnka, zalej zimną wodą, postaw na małym ogniu i wodę doprowadź prawie do wrzenia, w gorącej wodzie trzymaj kiełbasę kilka minut, wyjmij, odstaw na bok.
Obrane cebule pokrój na ćwiartki.
Na dużej patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż przez 2-3 minuty na dużym ogniu, kilka razy mieszając, aż cebula miejscami zacznie się przypalać.
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj musztardę, oba rodzaje papryki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na niej połóż kiełbasę i lekko ją powciskaj pomiędzy kawałki cebuli. Wlej sok jabłkowy.
Na kiełbasie rozłóż gałązki świeżego majeranku lub posyp suszonym.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 35-40 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Podawaj z ziemniakami piure i chrzanem z buraczkami lub pikantną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation