Kuchnia

Przepisy

Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynką | sio-smutki! Monika od kuchni

Składniki:
5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
4 plastry dobrej jakości szynki, polecam Szynkę Ze Wsi Buczkowice firmy Hańderek
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 jajko
łodyżki z natki pietruszki
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do pieczenia
parmezan lub żółty ser do posypania
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznaczam na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg - z niego obieram łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrążam środek każdego ziemniaka, jak na zdjęciu, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przekładam do dużej miski i zalewam zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przekładam do rondelka i gotuję do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obieram i bardzo drobno siekam cebulę, kroję też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie duszę widelcem na puree, dodając masło - masa musi być bardzo gładka. Oczywiście wcześniej pozbywam się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaję cebulę (staram się odsączyć ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą ziemniaczaną. Wyjmuję z wody i dokładnie odsączam wcześniej wydrążone ziemniaki, każdy w środku lekko oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełniam przygotowaną masą - z czubkiem (trochę masy pewnie zostanie, na to też mam pomysł, ale o tym w oddzielnym poście). Tak przygotowane ziemniaki układam na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 60 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprószam startym parmezanem/żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, podaję ziemniaki np. z sosem czosnkowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation