Kuchnia

GALARETKI RÓŻNE

Galaretka z kurczaka bez żelatyny
Składniki:

1 kg kurzych łapek
1 duża pierś z kurczaka
marchew
pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
vegeta, pieprz
dodatkowo
zielony groszek
jajko
natka pietruszki
Łapki dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą. Utnij pazury.

Pierś kurczaka wraz z łapkami, jarzynami i przyprawami zalej wodą w takiej ilości, aby przykryła wszystkie składniki.
Dopraw vegetą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 – 1,5 godz. Łapki powinny się rozpadać.

Przecedź wywar przez ściereczkę.

Na dno salaterek ułóż plasterki marchewki, trochę groszku, plasterek jajka na twardo i pokrojoną na niewielkiej wielkości kawałki pierś z kurczaka oraz natkę pietruszki. Zalej klarownym rosołem.

Wstaw do lodówki do stężenia galaretki.

Podawaj z ćwiarteczką cytryny, którą skrapiaj galaretkę przed jedzeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation