Kuchnia

przepisy

mini hamburgery

Składniki:

Ciasto na bułki z tego przepisu: bułki do hamburgerów

sezam do posypania bułek + 1 jajko do smarowania

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)

1 jajko

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sałata

pomidorki koktajlowe

musztarda

ketchup

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

olej do smażenia



*** W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na bułki (według tego przepisu) i odstawiamy do wyrośnięcia tak jak jest to napisane w przepisie ***

*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Następnie odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 15-20 minut- do zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia ***

*** *** Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (do smaku) i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek, a następnie obsmażamy z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju***

*** Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy ketchupem, po czym układamy kolejno: sałatę, plasterki pomidorków i kotlecik. Smarujemy delikatnie musztardą i przykrywamy drugą częścią bułki ***

*** Hamburgerki przebijamy wykałaczką i układamy na talerzu ***

*** Podajemy jako zimnie przekąski ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation