Kuchnia

ciasta bez pieczenia

Snickers na waflach - PrzyslijPrzepis.pl

1 porcje 60min Łatwy

Składniki
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli kwadratowych
50 g Herbatników
150 g Orzechy ziemne solone
1 tabliczka czekolady deserowej
3 łyżeczki ciemnego kakao

WIERZCH:
Polewa czekoladowa,
zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g.

MASA BAZOWA :
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 margaryny PALMA
2 cukry waniliowe
1 opakowanie mleka w proszku
1 pokruszony drobno wafel(zostaje nam 4 do przekładania)
Sposób przygotowania przepisu:

Snickers na waflach

Składanie ciasta1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, cukier oraz cukier waniliowy, doprowadzamy do zagotowania. Często mieszamy.
2. Zdejmujemy garnek z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia.
3. Wsypujemy opakowanie mleka w proszku, mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby nie było grudek.
4. Dodajemy do masy pokruszony drobno 1 wafel, mieszamy już łyżką.
5. Rozdzielamy masę bazową po równo do 3 naczyń i postępujemy zgodnie z poniższymi wskazówkami.

MASA I:
Do 1/3 masy bazowej dodajemy 50 g pokruszonych drobno herbatników, dokładnie mieszamy łyżką.

MASA II:
1.Do 1/3 masy bazowej dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao.
2. Czekoladę deserową siekamy drobno, wsypujemy do masy i całość mieszamy dokładnie.

MASA III:
Do 1/3 masy bazowej dodajemy 150 g orzechów ziemnych solonych, uprzednio posiekanych na drobniejsze kawałki. Mieszamy.

Każdą część wafla dociskamy lekko na równomiernie rozsmarowanej masie, robiąc tak z kolejnymi częściami wg wzoru.
Tak złożony wafel przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy deską oraz jakąś grubą książką.
Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Po wyjęciu dekorujemy polewą, posypujemy mielonymi orzechami.
Ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.
Gotowy wafel kroimy w kwadraty, trójkąty, romby – dowolnie. Przechowujemy w zamykanych pojemnikach, w lodówce.

Porady
Tak przygotowany Snickers śmiało może odegrać rolę wielkanocnego mazurka, wystarczy go udekorować, zrobić wzory i ozdobić bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation