Kuchnia

paszteciki

Paszteciki mięsne w cieście francuskim

Składniki
6 porcji, ok. 18 sztuk

70 g chałki lub bułki
80 ml mleka
250 g mielonej łopatki wieprzowej
250 g filetu z indyka (lub łopatki jak wyżej)
1 łyżka tartego chrzanu
1 i 1/2 łyżki sosu sos worcestershire
1 łyżka suszonego majeranku
270 g ciasta francuskiego
2 jajka
3 łyżki sezamu

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Chałkę zalać mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika melaksera i rozmiksować na papkę. Dodać mieloną łopatkę, pokrojony na kawałki filet z indyka, chrzan, sos worcestershire, majeranek i razem dokładnie poszatkować.
Dodać 1 jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Zmiksować.
Układać wałek z nadzienia wzdłuż krótszego brzegu ciasta wykorzystując 1/3 nadzienia, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Z pozostałej 1/3 ciasta i nadzienia zrobić to samo. Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać sezamem i szczyptą majeranku. Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation