Kuchnia

Smaki

Sernik dekadencki II | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

SPÓD
1 paczka (250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive w czekoladzie
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki masła

MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego lub zmielonego tłustego twarogu
500 g serka Philadelphia
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
5 jajek
2 żółtka
60 ml śmietanki kremówki 30%

MUS Z MASŁA ORZECHOWEGO
400 ml śmietanki kremowej 36%, zimnej
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżeczki żelatyny

POLEWA CZEKOLADOWA
150 g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki masła
Dekoracja: orzeszki ziemne niesolone (fistaszki)

PRZYGOTOWANIE

SPÓD
Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i masłem (najłatwiej zrobić to w malakserze, jeśli go nie mamy masło trzeba będzie podgrzać aby było miękkie).
Wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać robiąc także ok. 3 cm "kołnierz" na bokach tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA
Twaróg zmiksować z serkiem Philadelpia, dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku i żółtku cały czas miksując na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników (po kilkanaście sekund po każdym jajku). Na koniec zmiksować ze śmietanką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec przez 60 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale zostawić jeszcze sernik w środku na 15 minut, następnie stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika ostudzić sernik. Po całkowitym ostudzeniu sernik należy rozpiąć z obręczy i bezwzględnie schłodzić minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

MUS Z MASŁA ORZECHOWEGO
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 10 minut do namoczenia. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą i puszystą pianę. Następnie dodać masło orzechowe i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Wstawić w zimną wodę i ostudzić mieszając. Do ostudzonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy i wymieszać. Dodać jeszcze jedną łyżkę i znów wymieszać, powtórzyć z kolejną łyżką. Dopiero taką żelatynę dodać do reszty masy i wymieszać szpatułką.
Zapiąć z powrotem obręcz na serniku i wyłożyć mus. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin.

POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki umieścić w rondelku i mieszając roztopić na małym ogniu. Rozprowadzić po powierzchni sernika. Udekorować fistaszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation