Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

"Składniki: (na tortownicę 24 cm*)
500 g sera na sernik (z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)*
1 szklanka mleka*
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzącej wody
*zamiast Śnieżki można użyć zimnej śmietanki kremówki 30-36% 250 ml (nie dodajemy wówczas mleka)

Dodatkowo:

około 100 g kakaowych herbatników
około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników)
ciemne kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.

Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. A kolejno ser, znów krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być.

Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą.

Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby stało w lodówce całą noc.

Oprószamy z wierzchu ciemnym kakao."
http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-cytrynowy-puszek/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation