Kuchnia

Zupy

Zupa z kurczakiem, pieczarkami i makaronem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
3 PORCJE
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki lub po kawałku czerwonej i żółtej
6 pieczarek
sól, pieprz, po 1/3 łyżeczki kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
1 litr bulionu drobiowego
6 łyżek kukurydzy z puszki
1/2 szklanki drobnego makaronu
4 łyżki śmietanki 30% lub 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE
Filet z kurczaka pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka i obsmażyć z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawić solą i pieprzem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 4 minuty.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, pokrojone na małe plasterki pieczarki oraz masło. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać przyprawy.
Wlać bulion, dodać kukurydzę oraz wsypać suchy makaron. Zagotować na większym ogniu. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem.
Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 - 15 minut, do miękkości makaronu. Odstawić z ognia i dodać śmietankę oraz posiekaną natkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation