Kuchnia

przepisy

4 dania z makaronem

MAKARON TAGLIATELLE Z PESTO

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu tagliatelle;
3 pomidory;
sól i pieprz do smaku;
1 łyżka oliwy;
kilka łyżek tartego parmezanu;
gotowe pesto ze sklepu lub przygotowane wcześniej samodzielnie z poniższego przepisu:
pęczek liści bazylii;
4 ząbki czosnku;
1/2 łyżeczki soli;
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu;
1/2 szklanki oliwy extra vergine;
czarny pieprz.
Sposób przygotowania:

1. Do miseczki blendera wkładamy liście bazylii, obrany czosnek, oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

2.Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.

3. Na patelnię wykładamy makaron razem z pesto i chwilę podgrzewamy, mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami oraz dużą ilością startego parmezanu.


SPAGHETTI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM

Składniki:

300g makaronu spaghetti;
200g boczku;
3 ząbki czosnku;
2 małe cukinie;
sól, pieprz;
oliwa z oliwek;
50g parmezanu.
Sposób przygotowania:

1. Spaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni .

3. Cukinię kroimy w półplasterki, dodajemy do boczku i podsmażamy na oliwie wraz z posiekanym czosnkiem.

4. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy odcedzony makaron. Smażymy razem kilka minut.

5. Wykładamy danie na talerze i całość posypujemy startym parmezanem.


MAKARON FARFALLE Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

1/2 opakowania makaronu Farfalle;
1 pojedynczy filet z kurczaka;
1 duża garść łuskanego słonecznika;
1 mały pęczek pietruszki;
1/2 słoiczka suszonych pomidorów;
1 ząbek czosnku;
sól, pieprz, curry, oregano, słodka mielona papryka;
oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek.

2. W międzyczasie prażymy na suchej patelni słonecznik. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy do momentu, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy ziarna.

3. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry i oregano. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z jednym sprasowanym ząbkiem czosnku, aż do uzyskania złocistego koloru mięsa.

4. Do ugotowanego makaronu dodajemy uprażony słonecznik, kurczaka, posiekaną drobno natkę pietruszki i pokrojone w paski suszone pomidory.

5. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i lekko podlewamy oliwą z suszonych pomidorów.


PENNE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:

200g makaronu penne;
100g wędzonego łososia;
100g sera żółtego;
3 ząbki czosnku;
200ml śmietany 18%;
100g mrożonego szpinaku;
sól, pieprz;
4 łyżki oleju;
2 łyżeczki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy posiekany drobniutko czosnek, mieszamy i dokładamy szpinak.

3. Gdy szpinak się rozmrozi zalewamy śmietaną, przyprawiamy sola i pieprzem i dusimy ok 2minuty.

4. Łososia kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię.

5. Całość mieszamy i dusimy ok 1minuty na małym ogniu.

6. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i jeszcze raz mieszamy. Posypujemy startym, żółtym serem i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation