Kuchnia

Kotlety pieczenie mielone i inne

Paszteciki jak szczecińskie
Składniki na
10-12 sztuk:
1/2kg mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko+2 żółtka
szczypta soli
60g rozpuszczonego masła

Składniki
na farsz:
ok. 1/2kg pieczarek
ok. 20-30dag żółtego sera
(lub farsz mięsny)
olej do smażenia

Z mleka, cukru, drożdży i mąki zrobić rozczyn.
Powinien mieć gęstość
kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na
ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, sól,
rozpuszczone masło oraz jajko i żółtka.
Ciasto dobrze wyrobić.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia aż
podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować farsz.
Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy włożyć pieczarki i smażyć aż cały
płyn z nich odparuję.
Posolić do smaku. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Dodać do nich starty ser i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto już wyrośnie rwać je po kawałku
(nie za dużo) w dłoniach rozciągnąć
na prostokątne placuszki i na
środku położyć farsz
Następni zwinąć w rulon zawinąć
końcówki do środka żeby farsz nie wypłynął.
Odstawić pod przykryciem na ok. 10 minut
żeby troszkę podrosły.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po
kilka minut z każdej strony.
Ja smażyłam we frytkownicy
w 170 stopniach.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z czerwonym barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation